Pericolele neașteptate ale bolii gingivale

decembrie 18, 2019by webdev0

Boala gingiilor este frecventă și neplăcută, dar, conform unui număr tot mai mare de dovezi, ar putea juca și un rol într-o gamă surprinzătoare de probleme de sănătate aparent fără legătură. Curățarea dinților poate fi chiar mai importantă decât credeai. Placa – o substanță lipicioasă care conține bacterii – se acumulează pe dinți. Dacă nu este periată, bacteriile pot irita gingiile.

Gingiile pot deveni apoi umflate, dureroase sau infectate; aceasta este denumită gingivită. În general, boala gingiilor poate fi tratată sau prevenită prin menținerea unui regim de sănătate orală bun. Cu toate acestea, dacă este lăsat să se dezvolte, poate duce la parodontită, care slăbește structurile de susținere ale dinților.

Boala gingiilor, care este numită și boală parodontală, este răspândită. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproape jumătate dintre adulții din Statele Unite au un anumit grad de boală a gingiilor.

Mecanismele din spatele bolii parodontale sunt relativ bine înțelese, iar cercetările mai noi arată că această problemă de sănătate poate juca un rol în dezvoltarea altor numeroase afecțiuni, inclusiv boala Alzheimer, cancerul și bolile respiratorii. În acest Spotlight, vom acoperi unele dintre legăturile surprinzătoare dintre boala gingiilor și problemele de sănătate disparate.

Gingiile și creierul

Deși spațial gingiile sunt aproape de creier, nu s-ar asocia în mod normal afecțiunile dentare cu afecțiunile neurologice.

Cu toate acestea, unele studii au găsit o legătură între boala parodontală și pierderea dinților și funcția cognitivă. Un studiu privind performanța cognitivă a urmărit 597 de bărbați timp de până la 32 de ani. Autorii concluzionează:

Riscul de declin cognitiv la bărbații în vârstă crește pe măsură ce se pierd mai mulți dinți. Boala parodontală și cariile, motive majore ale pierderii dinților, sunt, de asemenea, legate de declinul cognitiv.

Cercetătorii au asociat, de asemenea, boala parodontală cu o acumulare crescută de beta-amiloid în creier – semnul neurologic al Alzheimerului.

Alte experimente au produs dovezi că un tip de bacterii frecvent întâlnite în cazurile de parodontită – Porphyromonas gingivalis – poate fi găsit în creierul persoanelor cu Alzheimer.

În urma acestei descoperiri, într-un studiu mai recent, cercetătorii au arătat că infecția cu P. gingivalis crește producția de beta-amiloid în creier.

Boala parodontală a fost asociată cu o creștere mică, dar semnificativă, a riscului general de cancer.

În acest studiu, cercetătorii au acordat o atenție deosebită unei enzime produse de P. gingivalis numită gingipaină. Ei au descoperit că această protează era toxică pentru tau, o altă proteină care joacă un rol esențial în Alzheimer.

Este demn de remarcat faptul că alți cercetători au ajuns la concluzia că beta-amiloidul este produs ca răspuns la un agent patogen. Modul în care privim Alzheimerul se schimbă încet.

În viitor, oamenii de știință speră că vizarea enzimelor gingipain ar putea ajuta la oprirea neurodegenerării la unii oameni cu boala Alzheimer. Ei au conceput deja un inhibitor de gingipaină, pe care îl testează la oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© DENTAL DISTRICT 2021. Toate drepturile rezervate | Acord GDPR | Politică de Cookies

Website realizate de White SEO

© DENTAL DISTRICT 2021. Toate drepturile rezervate. Website realizate de White SEO